Szaunák

Az Árpád Fürdő szaunavilágának használatát a fürdőbelépő ára tartalmazza! Fürdőnk egy infrakabinnal, három finn szaunával és egy gőzkabinnal rendelkezik. Ezen kívül két merülőmedence teszi teljessé a szaunázás élményét.

Finn szauna

A szauna finn eredetű szó, a „savu” (füst) szóból származik. Olyan fürdőzési forma elnevezése, amely Finnországban évszázadok óta széles körben ismert: a számtalan tó, folyó partján, a keleti-tengeri öblök partvidékein mindenütt láthatóak kis fürdőházak. A szauna valójában egy váltófürdő. Felhevülés a forró-száraz levegőn a szaunakabinban, és az azt ismétlődően követő lehűlés a szabad levegőn, illetve a hideg vízben. A felhevülés és a tudatos hűtés egymást követő ingerfolyamatát gyakran nevezik „szaunamenetnek”. Ezt legalább egyszer érdemes megismételni, de a gyakorlott szaunázók három szaunamenetet végeznek. Az eredeti finn szauna 40-100°C hőmérsékletű, az ajánlott tartózkodási idő 8-12 perc (max. 15 perc), gyermekeknek 6-8 perc javasolt. A szaunázás igazi testi-lelki pihenést nyújt az embernek, javul a hangulata, növekszik a teljesítőképessége, segíti a megtisztulást és a test belső méregtelenítését. A testi funkciók észrevehető javulása tapasztalható, különösen ami a szívet és a vérkeringést illeti.

Az udvaron található és az I. emeleti szaunánkat fürdőruhában, míg a II. emeleti, nagy (45 férőhelyes) szaunánkat csak fürdőruhamentesen lehet használni.

 

Infraszauna

Az infraszauna infravörös sugárzást használva, mély hőérzetet kelt a testszövetekben. Az infravörös hősugárzás a mélyreható meleg miatt alacsonyabb léghőmérséklet ellenére is verejtékezést vált ki. Elviselhető hőmérsékleten 40-45 C°-on működik. Használata alatt egyenletes sugárzó hő képződik. Az infraszauna erősíti az immunrendszert, fokozza a méregtelenítést és kiváló hatással van a bőrre is.

infra_kabin

Gőzkabin

A gőzfürdőben mindössze 40-50°C van, ezzel szemben a páratartalom a 80 százalékot is elérheti. A nedves gőzben lassabb és kevésbé megterhelő a verejtékezés. Hatásai hasonlóak a finn szaunáéhoz. A melegben a bőr pórusai kitágulnak, tisztulnak, fokozódik a faggyúmirigyek elválasztása, élénkebbé válik a vérkeringés, az izmok ellazulnak, a légutak nyálkahártyájának hurutja is oldódik. Mindezeken kívül kiváló relaxáló hatással bír, kimondottan ajánlott alvászavarban szenvedőknek.

gozkabinban

 • Partnerek

  • feldobox
  • knh
  • HungaryCard
  • mkb
  • otp
  • sporolj
  • sporolj